top of page

Woodford Austraalia suurim hipifestival


Tom Valsberg kylastas Austraalia suurimat hipifestivali.

Kuus päeva vihma, muda ja muusikat meelitavad kokku 140 000 külastajat Brisbanei lahedale metsa Ida-Austraalias, kus esinevad ligi 2000 artisti, kes annavad 6 päeva jooksul (27 dets.-1 jaan.) üle 400 etenduse, kontserdi ja workshopi. Kuna vaid 200 aastasel Austraalial puudub valge mehe tähenduses kultuur kui selline siis on see manner nagu Noa laev, hoides endas iga mandri kultuure ja inimesi. Woodford on sellest hea näide, sest rahvast tänaval on igas mõttes värviline : aborigeenid, mustad aafrikast, jaapanlased, araablased, juudid ja loomulikult lademeis valgeid inimesi igalt poolt üle maailma. Festivali küla on nõnda suur ja nii hullu ülesehitusega, et isegi viimasel päeval leidsin end mitu korda eksinuna. Festival on täis kümneid lavasid ja sadu poode, kust saab osta pille(muusikainstrumente?), hilpe, kunsti. mooblit, ehteid, mustkunsti tarbeid, drooge jm. Lõdvestamiseks ja enesearenguks saab proovida erinevaid massaze, reikit, akupunktuuri, taro kaarte ja meditatisioone. Ka köökide valik on väga lai: Prantsuse pannkoogid, Hispaania paellad, Cambodja pelmeenid, Saksa wienersnitchelid, Hare-Krishna-, Tai-, Etioopia-, Jamaika- jt. kohvikud. Kusjuures kõikides toöötasid ka vastavast rahvusest inimesed.

Absurdne kogus etteasteid arukatest ajuvabadeni.

Erinevate etteastete ja workshoppide kogus on lihtsalt hämmastav: vile, kitarri-, trummi-, trompeti-, reiki-, meditatsiooni-, jooga-, digeridoo ehitamise-, floodi meisterdamise-, savi voolimise, marionettide valmistamise workshopid, üle 10 erineva tasuta tantsutrenni, tai-chi ja veel kõikvoimalikud seminarid pealkirjadega naiteks "Maailma halvim muusika", "Isaks olemise kunst" ja “Teretulemat UFO-d!”. Viimane räägib, et ufod on aretanud kogu maa elu ja kutsub inimesi end kloonima ja ehitama maale Ufode saatkonda. Kas pole vahva! Lisaks sai igal õhtul vaadata tummfilme erinevate bändide muusika saatel ja imetleda kasvõi terve paev läbi akrobaatikat, kloune ja illusioniste grandioosses tsirkuse telgis. Lisaks organiseeritule toimus nii mondagi suvalist ka tänavatel. Luuletajaid, koomikud ja pillimangjad ilmus udust välja alati kui vihm veidi järele andis, Minu üheks lemmikartistiks oli mees kes rippus tundide viisi pea alaspidi puu küljes hoides käes kaabut, kuhu sai talle münte visata. Teine kahtlemata parim sell oli hiinlane, kes ajas rahva enda ümber kokku suurt kilet hoidma ja joonistas kilele paksu seebivahuga suure kana. Siis ronis kilele ja hüppas seal kuni kukus natakidi??? labi kile maha nii, et verd lendas jäädes ise kagarasse. Rahvas sattus loomulikult paanikasse, aga see oligi osa trikist, sest peagi tõusis hiinlane verisena (tomatipastasena) üles, kummardas ja koik plaksutasid. Kuna festivalil oli ka suur laste-ala, kus õpetati trikke zongleerimisest kõikvõimalikke pillimängudeni siis toimus igapäevane voistlus, kes lastest korjab oma etteastet esitades tänaval kaabu sisse koige enam raha. See tähendas et tänaval võis naha 5-12 aastaseid pisiponne zongleerimas, vilepilli mängimas, laulmas rahvalaule ja müümas savist plotserdatud konnasid. Piinlik lugu oli kui kohtasin 11 aastast kitarrimeest, kes mängis paremini kui mina. Sellega ka teema lõpetame.

Mõõganeelajad ja hullumeelsed muusikud

Erinevaid artiste kokku oli ligi 2000, suur osa neist siiski tuntud ainult teiselpool maakera. Koige sügavama mulje muusikutest jätsid mulle ehk aborigeenist laulja Archie Roach, kahest trummist ja digeridoost koosnev Wild Marmelade, Cat Empire, Blue King Brown, Extended family ja aafrikast parit Te-Te, keda nimetatakse uue põlvkonna Bob Marley'ks. Midagi enneolematut oli aga üks mees, kes nimetab end "that one guy" (www.that1guy.com) ja auga. See on mees, kes üksi oma imepilliga “Magic pipe” kütab üles vabalt 10 000 pealtvaatajat. Maagilist toru ehitas Mike Silverman 3 aastat ja see on üks imetabane veidi harfi kujuline võimu ja vaheblokkidega ühendatud jurakas, millel on 12 sensorit ja 2 keelt, mille peal mees mangib rütme, teeb hääli ja laulab. Muusika mis sealt valja tuleb on psühhedeelilisest drum’n’bassist, hiphopi ja dub-ini, aga vahelduseks laulab mees ka a capellat ja välja tuleb midagi veidrate lastelaulude sarnast, mis ajab inimesed taiesti arust ara. Teine minu lemmikartistidest ei teinud aga muusikat vaid maagiat. Space Cowboy (www.myspace.com/spacecowboy) ehk Chayne Hultgren on üks 42 inimesest maailmas, kes neelab pidevalt poolemeetriseid mõõku ja muud kola, loeb inimeste mõtteid ja painutab mõttega lusikaid, klaase ja kahvleid. Oma viimaseks leivanumbriks pani üle 60 riigis tuntud illusionist oma silmakoobastesse kalaonksud, mille kuljes rippus kett ja veidas oma silmakoobastega kasti, mille sees istusid kaks tema sõpra. Mulle väitis ta, et need koik on trikid, mitte mateeria painutamine ja tema maagiasse ylde ei usugi. Mõtete lugemisele sain ma juba pihta aga kui minu käes olev kahvel (mida ma ise kaasa tõin) hakkas krussi tõmbuma kui tema selle ümber katega vehkis ilma seda puudutamata, hakkasid mul ajud peaaegu suitsema. Tema muudkui kihistas naerda ütles, et ma mainiksin artiklis kindlasti, et kolm naädalat tagasi tegi ta Sidneys maailmarekordi neelates alla 17 mooka korraga. Sedapsi.

Happy herbs ja armas psühhedeeliline manguasi lastele.

Kuigi Austraalias on napsutamine paljugi moes, oli Woodford suhteliselt kaine koht kus olla. Kohtasin küll aga tüüpe, kes olid just hallutsinogeenseid seeni söönud (neid kasvab seal nagu hunnikutes) ja tahtsid proovida Bindeezit. Näidates mulle mingit vaikest plastmassist kassi, ei saanud ma õieti aru millega on tegu. Mis on Bindeez? Lugu mida nüüd loete on tõenaoliselt üks koige tobedam tõsilugu, mida kuulnud olete. Eelmise aasta jaanuaris lanseeriti imeline Mänguasi nimega Bindeez. See oli üks paks pastakas, mida sai täita pisikeste kuulidega ja nendest kuulidest sai joonistada teatud alusele erinevaid kujundeid (jänesed, autod, kassid jne) kui seda kujundit veega pritsida kleepuvad kuulid yksteise kylge ja jaavadki nii. See imemänguasi võitis 2007. a. ametlikult Austraalia parima mänguasja auhinna. Kui aga 2007 novembris tuli lastevanematelt kaebusi, et nende lapsed naevad hallukaid ja mõned lapsed isegi sattusid haiglasse, avastati et need kuulid sisaldavaid ainet liquid extacy. See on seesama droog, mida tihtipeale filmides pahatahtlikult kokteili sisse puistatakse, et kedagi siruli uimastada ja kuskile ära vedada. JAH. Just sellest ainest see 3-12 aastastele mõeldud (aasta parima mänguasja tiitli voitnud!) lelu oligi valmistatud, kusjuures piisav doos on umbes 4 kuulikest, end 40 dollarit maksvas pakis on neid koguni 500- vahemalt 100 inimese uimastamise doos! Bindees on nüüd ametlikult keelatud, küll aga oli festivalil müügil aineid, mis on täiesti legaalsed. Feslivali koige popim poeke "Happy Herbs" müüb naiteks taimset extacyt, kärbseseenepulbrit, kõikvoimalike viagrasid ja palju muud alternetiivset alkoholile.

Kogu tulu heategevuseks

Woodfordi festivali korraldab Queenslandi Folgi Foderatsiooni ja suure menu tõttu ostustasid nad kogu festivali 360 hektari suuruse ala ära osta. Kuna QFF tegeleb palju ökokultuuriga ja taaskasutusega, läheb kogu tulu pangalaenu tagasi maksmiseks voi muuks loodushoiuks,15 aasta jooksul on istutatud sinna 70 000 puud. Aastaringselt elab ja hoolitseb Woodfordi metsa eest umbes 50 inimest ja kaks korda kuus koguneb suurem grupp nimega Puukallistajad, hoolitsema spetsiaalselt puude eest. Sarnaselt Viljandi folgile kasutab ka Woodford vabatahtlikke, sel aastal tootas 2500 vabatahtliku. Festivali pilet maksab 4000 krooni aga selle saab mone paeva toga tasa teha, töid jagub WC puhastajast kuni Stage Managerideni. Minagi kasutasin voimalust teenida piletiraha tagasi ja sain korjata kolm päeva hommikust õhtuni telkijatest maja jaetud õudust sõna otseses mõttes s***as ja mudas. Selline mõnus kogemus paneb kõike sellele järgnevat aega oma elust (mitte s***as sumbates) imetlema ja hindama. Soovitan koigile.

Seega kes soovib järgmise tuusiku planeerida Austraaliasse, voib nüüd kaaluda selle planeerimist aastavahetuseks- Woodfordi festivali ajaks. . Lisainfot selle imelise festivali kohta saab www.woodfordfolk.com. Mudas tantsivaid inimesi ja muud huvitavat Woodfordi kohta leiab ka youtube-st. Festivalilt võib edasi rentida auto ja porutada 300 km ülespoole surfers paradise'I, mille nimi juba räägib enda eest. Kui kahtlustate, et austraalia pilet on liiga kallis, siis 18 000 krooni eest õnnestus mul Emirates airlines iga broneerida pilet Riia-Istanbul-Dubai-Melbourne-Auckland-Sidney-Singapur – HongKong- Dubai-Istanbul ja tagasi Riiga. Ja reisi jätkub aastaks.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page